Ilmaiset kotisivut

Ilmaiset kotisivut - uhka vai mahdollisuus? Ja mitä tarkoittaa termi ilmainen kotisivuissa?

Haluatko saada kotisivut ilmaiseksi? Se ei välttämättä ole aina fiksuin lähestymistapa, ainakaan yrityksen näkökulmasta. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä käsite ilmaiset kotisivut todellisuudessa tarkoittaa ja listataan myös erilaisia ilmaisia kotisivupalveluita.

Ilmaiset kotisivut vai ilmainen kotisivuohjelma?

Käsitettä ilmainen käytetään usein myös harhaanjohtavasti eri kotisivupalveluiden mainonnassa. Usein itse kotisivujen rakentamiseen käytettävä ohjelmisto voi olla täysin ilmainen, mutta sivustosta koituu silti kustannuksia, esimerkiksi verkkotunnuksen ja kotisivutilan osalta. Esimerkiksi WordPress kotisivut toteutetaan juuri tällä tavalla.

Tämä on kuitenkin lopputuloksen kannalta usein paras ratkaisu, sillä täysin ilmaiset kotisivupalvelut eivät sisällä lainkaan omaa verkkotunnusta ja sivustolla todennäköisesti esitetään myös erilaisia ulkoisia mainoksia, joista ei pääse eroon.

Oma aika on myös arvokas resurssi ja kustannus

Toinen kustannus, jota usein ei riittävästi oteta huomioon, on työhön käytettävä aika. Mikäli yrityksen kotisivut toteutetaan itse, on tämä sivuston tekemiseen käytetty aika aina pois jostain muusta asiasta, joka veisi yritystä eteenpäin. Kannattaa siis myös laskea auki kannattaako kotisivut tehdä itse “ilmaiseksi” vai tilata kotisivut niiden tekoon erikoistuneelta ammattilaiselta.

Ilmaiset kotisivupalvelut

Ohessa on listattuna erilaisia palveluita, joiden kautta kotisivujen luominen onnistuu täysin ilmaiseksi. Kaikissa palveluissa on luonnollisesti myös maksullinen versio, jota todennäköisesti sinulle käyttäjän yritetään myydä monin erilaisin tavoin jatkossa.

WordPress.com

wordpress.com logo

WordPress.com on WordPress-julkaisujärjestelmän kotisivukonemainen palveluntarjoaja.

Ilmainen Free-taso, sisältää mahdollisuuden luoda yksinkertaisen sivuston, joskin normaaleja WordPressistä tuttuja toimintoja on rajoitettu isolla kädellä ja oman verkkotunnuksen sijasta, sivuston osoite on muotoa omavalinta.wordpress.com.

WordPress.com on täysin ilmaisista kotisivupalveluista usein paras siitä syystä, että sieltä on helppo saada kaikki luodut sisällöt myös ulos. Tämä helpottaa siirtymistä käyttämään esimerkiksi omaa itsenäistä WordPress-asennusta webhotelliympäristössä.

Käyttäjätukea on mahdotonta saada ilmaisella tasolla, vaan kaikki palvelun käytössä puskee käyttäjää aina päivittämään palvelun maksulliselle tasolle.

Wix.com

wix logo

Wix on yksi maailman suosituimmista kotisivukoneista. Se on siis eräänlainen editori, jolla sivuston rakennus onnistuu keneltä tahansa ilman erityistä etukäteisosaamista.

Wix sisältää myös täysin ilmaisen Free-tason, joskin jälleen erityisesti sivuston tilaa on rajoitettu sekä sivuston osoite on muotoa username.wixsite.com/siteaddress. Käyttäjätunnukseen sekä sivuston osoitteeseen on mahdollisuus vaikuttaa, mutta jos haluat käyttöösi oman verkkotunnuksen sinun täytyy päivittää palvelusi maksulliseen versioon.

Wixin kanssa myös joutuu usein olemaan naimisissa. Kertaalleen toteutettua sivustoa ei sellaisenaan saa siirrettyä mihinkään, vaan alustaa vaihdettaessa on sivusto rakennettava uudestaan alusta asti. Tämä sama ongelma toki koskee kaikkia muitakin kotisivukoneita.