Kotisivukone

Mikä on kotisivukone?

Kotisivukone on yleiskielen termi selainpohjaiselle ohjelmistolle, jolla pystyy toteuttamaan kotisivut ilman erillistä koodausosaamista. Ohjelma sisältää siis visuaalisen editorin, jolla haluttuja elementtejä on mahdollista liittää oikeisiin kohtiin sivustoa ja muuttamaan sisältöjä, kuten erilaisia tekstejä hiiren ja näppäimistön avulla.

Alunperin kotisivukone on tarkoittanut nimenomaisesti, nykyisin Fonectan omistamaa, kotisivukone.fi palvelua, mutta on sittemmin vakiintunut yleiskielen termiksi käsittämään kaikkia eri hosting-palveluita tarjoavien yritysten ohjelmistoja.

Kotisivukoneiden hyvät puolet

  • Pieni aloituskynnys. Kotisivukone ei vaadi erillistä osaamista, kuten vaikkapa koodaustaitoja. Palveluiden perusominaisuudet ovat usein helppokäyttöisiä ja sivuston saa pystyyn käytännössä kuka tahansa.
  • Ei teknisiä päivityksiä. Esimerkiksi toisin kuin WordPress kotisivut, kotisivukoneella tehdyt sivut eivät vaadi sivuston ylläpitäjältä minkäänlaisia alustaan liittyviä teknisiä päivityksiä tai huoltotoimia.

Kotisivukoneiden huonot puolet

  • Kotisivukoneen selkeästi huonoin piirre on, ettei yhdellä palveluntarjoajalla tehtyä sivustoa käytännössä pysty siirtämään millekään toiselle palveluntarjoajalle. Valmiin sivuston kanssa ollaan siis naimisissa valitun palveluntarjoajan kanssa, ellei sivustoa sitten halua toteuttaa kokonaan uudestaan jollain toisella palveluntarjoajalla.
  • Kotisivujen kehitys ja ominaisuudet rajattuja. Kotisivukoneella tehtyjä kotisivuja ei voi kehittää täysin oman mielen mukaan, vaan ominaisuudet ja mahdollisuudet ovat rajattuja valitun palveluntarjoajan tarjoamiin työkaluihin.

Ilmainen kotisivukone

Siinä missä alkuperäinen kotisivukone.fi kustantaa helposti kymmeniä euroja kuukaudessa, tarjoavat hostingpalveluntarjoajat kotisivukoneen usein ilmaiseksi, webhotellitilauksen yhteydessä.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on yleisnimitys palvelulle, joka sisältää samassa palvelussa kotisivutilaa, sähköpostit sekä usein myös oman verkkotunnuksen. Webhotellien hinnat vaihtelevat muutamista euroista kymmeniin euroihin kuukaudessa, riippuen usein tarvittavan levytilan ja sähköpostilaatikoiden määristä.

Kotisivukone ja verkkokauppa

Kotisivukoneiden avulla on usein mahdollista luoda perinteisten sivujen lisäksi myös yksinkertaisia verkkokauppoja. Verkkokauppojen ominaisuudet ja käytettävyys kuitenkin vaihtelee huomattavasti valittavan kotisivukoneen mukaan. Esimerkiksi kotimaisten verkkopankkimaksupainikkeiden saaminen ei välttämättä onnistu aivan kaikissa kotisivukoneissa.