Verkkotunnuksen rekisteröinti

Oman verkkotunnuksen rekisteröinti tulee yleensä nopeasti ajankohtaiseksi esimerkiksi yritystä, yhdistystä tai muuta organisaatiota perustettaessa, mutta viimeistään ennen kotisivujen toteutusta. Verkkotunnuksia saatetaan toki rekisteröidä myös kampanja- tai mainostarkoituksiin, esimerkiksi myös vain ohjaamaan liikenne osoitteesta toiseen.

Mikä on verkkotunnus?

Verkkotunnus (englanniksi domain) on osoite, joka kirjoitetaan verkkoselaimen kenttään. Sen avulla päästään esimerkiksi haluttuun verkkokauppaan tai yrityksen kotisivuille. Yleisiä verkkotunnuspäätteitä ovat esimerkiksi .com, .net ja .fi.

Useimmat verkkotunnukset koostuvat kirjaimista, mutta ne voivat sisältää myös numeroita tai väliviivoja. Verkkotunnuksen lisäksi esimerkiksi oman kotisivun perustamista varten tarvitaan jonkinlainen kotisivutila. Tällainen on esimerkiksi webhotelli, joka usein myös sisältää yhden verkkotunnuksen.

Miten verkkotunnus rekisteröidään?

Yleensä verkkotunnus rekisteröidään jonkin siihen erikoistuneen yrityksen eli verkkotunnusvälittäjän kautta. Verkkotunnusvälittäjiä löytyy niin suomalaisista kuin kansainvälisistäkin yrityksistä. Kaikkien välittäjien kautta ei voi kuitenkaan välttämättä rekisteröidä kaikkia mahdollisia päätteitä.

1. Tarkista saatavuus

Monet suositut verkkotunnukset ovat jo varattuja. Tällaisia ovat usein esimerkiksi yleisnimiin liittyvät verkkotunnukset. Aluksi onkin tärkeää tarkistaa halutun verkkotunnuksen saatavuus ja valita verkkotunnusvälittäjä, jolta sen haluaa rekisteröidä.

Suurin osa verkkotunnusvälittäjistä tarjoaa erilaisia hakutoimintoja, joiden avulla voi helposti tarkistaa onko toivottu verkkotunnus vielä vapaana ja mitä sen rekisteröinti heidän kauttaan maksaisi.

Verkkotunnusta valitessa kannattaa huomioida muutamia asioita:

  • Ensisijaisen verkkotunnus kannattaa rekisteröidä ilman ääkkösiä. Ääkkösellinen verkkotunnus voidaan kyllä rekisteröidä toissijaiseksi tunnukseksi, josta liikenne ohjataan ilman ääkköisä olevaan verkkotunnukseen.
  • Harkitse myös tarkkaan numeroiden ja väliviivojen käyttämistä verkkotunnuksissa, sillä asiakkaat voivat kirjoittaa ne helposti väärin.
  • Kannattaa mahdollisuuksien mukaan aina rekisteröidä jokin yleisistä päätteistä, esimerkiksi .fi tai .com, sillä suurin osa ihmisistä käyttää niitä ihan tottumuksesta.

2. Rekisteröi verkkotunnus

Kun haluttu verkkotunnus tai verkkotunnukset on päätetty ja ne ovat vielä vapaan, on aika rekisteröidä verkkotunnus. Tässä kohtaa kannattaa myös päättää tarvitaanko jo heti jonkinlainen kotisivutila vai pärjätäänkö aluksi pelkällä verkkotunnuksella. Ilman jonkinlaista kotisivutilaa et voi kuitenkaan rakentaa esimerkiksi yrityksesi sivustoa.

Verkkotunnuksen rekisteröintivaiheessa tulee päättää, kuinka pitkäksi aikaa haluat verkkotunnuksen kerralla rekisteröidä. Yleensä rekisteröintijakson pituuden voi valita 1-10 vuoden väliltä.

Yleensä seuraavassa vaiheessa sinulta kysytään verkkotunnuksen rekisteröintiä varten tarvittavia tietoja. Esimerkiksi verkkotunnuksen ylläpitäjä saattaa edellyttää henkilötunnusta tai Y-tunnusta.

Riippuen palveluntarjoajasta saat joko laskun verkkotunnuksesta tai joudut maksamaan sen saman tien.

fi-verkkotunnuksen rekisteröinti

.fi-verkkotunnuspääte on Suomen oma internet-maatunnus. Monet suomalaiset yritykset ja muut organisaatiot haluavatkin rekisteröidä nimenomaan .fi-päätteisen verkkotunnuksen.

.fi-verkkotunnuksen rekisteröinti ja siihen liittyvät vaatimukset uudistuivat merkittävästi vuonna 2016. Lue aiheesta tarkemmin Digitodayn artikkelista.

Nykyisin kaikki .fi-päätteiset verkkotunnukset tulee rekisteröidä jonkun Viestintä- ja Liikennevirasto Traficomin valtuuttaman verkkotunnusvälittäjän kautta. Aiemmin yksityishenkilöt ja yritykset pystyivät rekisteröimään verkkotunnuksen myös itse suoraan Traficomin kautta. Tutustu tarkemmin .fi-verkkotunnukseen Traficomin sivuilta.