WordPress kotisivut

10 syytä miksi WordPress kotisivut on hyvä valinta!

Verkkosivut voi rakentaa monella eri tavalla, mutta nykyään kotisivut tehdään pääsääntöisesti jonkin julkaisujärjestelmän päälle. Paljon käytettyjä julkaisujärjestelmiä ovat esimerkiksi WordPress, Joomla ja Drupal.

Tässä kirjoituksessa esitellään 10 syytä, miksi WordPress kotisivut ovat erityisen hyvä valinta.

WordPress – maailman suosituin julkaisujärjestelmä

WordPress on julkaisujärjestelmä, joka alun perin kehitettiin blogialustaksi, mutta toimii nykyään useiden yritysten ja yhteisöjen verkkosivujen alustana. Se sopiikin loistavasti monenlaiseen käyttöön ja toimii hyvin niin kotisivujen kuin vaikkapa verkkokaupankin alustana.

WordPress on kiistatta yksi suosituimmista julkaisujärjestelmistä, jos ei jopa suosituin. Arviolta kolmannes koko maailman verkkosivustoista on toteutettu WordPress-alustalla.

Miksi kannattaa valita WordPress-kotisivut?

Kokosimme 10 syytä, miksi WordPress on hyvä valinta kotisivujen alustaksi.

1. Avoin lähdekoodi ja ilmainen ohjelmisto

WordPress on avoimen lähdekoodin (Open Source) ohjelmisto, joten jokainen voi halutessaan rakentaa siihen jonkin täysin uuden ominaisuuden tai muokata ja parantaa jo olemassa olevaa ominaisuutta. Se on myös täysin ilmainen ladata, asentaa, käyttää ja muokata.

On hyvä kuitenkin huomioida, että vaikka ohjelmisto itsessään on ilmainen, ei WordPress-sivustoa saa yleensä rakennettua täysin ilmaiseksi. Kotisivua varten tarvitaan domain ja kotisivutila. Lisäksi voi olla tarpeen ostaa esimerkiksi apua sivuston rakentamiseen tai sivuston ulkoasun suunnitteluun. WordPressiin asennettavat lisäosat ja teemat voivat myös olla maksullisia.

2. Nopea käyttöönotto

WordPress on nopea ottaa käyttöön ja se onkin tunnettu muutaman klikkauksen asennuksestaan. Käyttöönotto ei siis vaadi paljoa aikaa tai osaamista ja onnistuukin varmasti jokaiselta. Sivusto on asentamisen jälkeen käyttövalmis, eli halutessaan siellä voisi jo julkaista sisältöä. Lisäksi monissa webhotelleissa on erilaisia asennusohjelmia, joiden avulla ohjelmiston voi asentaa napin painalluksella.

3. Helppokäyttöinen

WordPressissä on helppokäyttöinen hallintapaneeli ja WordPressillä saa kotisivut rakennettua myös ilman minkäänlaisia koodaustaitoja. Lisäksi se tukee monenlaisia media- ja tiedostotyyppejä, kuten erilaisia kuva-, video- ja tekstitiedostoja.

Erilaisen sisällön, kuten artikkeleiden, lisääminen ja päivittäminen on WordPressillä helppoa. Artikkelin julkaisu onnistuu myös nopeasti vaikkapa älypuhelimella. Artikkeleiden julkaisun voi tarvittaessa ajastaakin haluamaansa ajankohtaan.

4. Paljon hyödyllisiä lisäosia

WordPressiin on olemassa tuhansia lisäosia, joilla voi helposti toteuttaa erilaisia toiminnallisuuksia sivustolleen ilman koodaustaitoja. Lisäosia on olemassa sekä ilmaisina että maksullisina, maksullisten lisäosien hinnat vaihtelevat muutamista euroista jopa satoihin euroihin.

Lisäosia käytettäessä kannattaa kuitenkin aina olla tarkkana, sillä ne voivat huonolla tuurilla aiheuttaa sivustolle tietoturvariskin. Niitä valitessa tulisikin kiinnittää huomiota lisäosan toteuttajaan ja siihen, että lisäosaan julkaistaan päivityksiä säännöllisesti.

5. Muokattava ulkoasu

WordPress mahdollistaa ulkoasun monipuolisen muokkaamisen. Helpoiten haluamansa ulkoasun saa toteutettua hyödyntämällä valmiita teemoja, joita löytyy niin ilmaisia kuin maksullisiakin. Tietenkin ulkoasun voi rakentaa myös alusta asti itse, jolloin ulkoasuun voi vaikuttaa vielä enemmän, mutta se vaatii jo edistyneempää osaamista.

Valmiita teemojakin voi yleensä muokata ainakin värien, kuvituksen ja asettelun osalta. Teemojen avulla voi siis helposti luoda yrityksen väritykseen ja muuhun graafiseen ilmeeseen sopivan sivuston.

6. Oma verkkokauppa helposti

WordPress ei ole pelkästään kotisivujen alusta, vaan sen päälle voi helposti rakentaa myös oman verkkokaupan. Verkkokaupan perustaminen onnistuu parhaiten WooCommerce-lisäosan avulla.

7. Responsiiviset sivut

Nykyaikana responsiiviset kotisivut ovat elinehto, sillä suuri osa sivustojen liikenteestä tulee erilaisilta mobiililaitteilta. WordPressillä responsiivisten kotisivujen tekeminen onnistuu helposti, sillä suuri osa nykyaikaisista teemoista on jo valmiiksi responsiivisia.

8. Hakukoneystävällinen

Hakukoneet pitävät WordPressistä, koska se on jo valmiiksi hakukoneystävällinen. WordPress kotisivut sisältävätkin paljon ominaisuuksia, joita hakukoneet arvostavat. Tällaisia ovat esimerkiksi nopeat latausajat, hyvä koodaus, XML-sivukartta ja kuvaoptimointi. Sivujen responsiivisuus on myös tärkeää hakukoneoptimoinnin kannalta, koska esimerkiksi Google suosii sivustoja, jotka mukautuvat eri päätelaitteille.

WordPressiin on saatavilla myös erilaisia hakukoneoptimointiin keskittyviä työkaluja lisäosina. Niiden avulla on helppo parantaa hakukonenäkyvyyttä vielä entisestään. Vaikka WordPress on jo valmiiksi hakukoneystävällinen, on tärkeä kuitenkin huolehtia myös itse sivuston hakukoneoptimoinnista, sillä käytetty julkaisujärjestelmä on vain yksi keino, jolla parantaa hakukonenäkyvyyttä.

9. Jatkuvasti kehittyvä julkaisujärjestelmä

WordPressin ensimmäinen versio julkaistiin 2003 ja siitä lähtien ohjelmistoa on kehitetty jatkuvasti. Ohjelmistoon julkaistaan säännöllisesti uusia versioita, jotka sisältävät päivityksiä jo olemassa oleviin ominaisuuksiin, mutta myös kokonaan uusia ominaisuuksia. WordPressiin julkaistaan myös tarpeen mukaan tietoturvapäivityksiä.

10. Laaja yhteisö ja paljon kehittäjiä

WordPressillä on todella laaja maailmanlaajuinen yhteisö, jonka kautta on mahdollista löytää apua ongelmatilanteissa. Yleensä joku on jo kokenut saman ongelman aiemmin. Yhteisö on aktiivinen ja huomaa helposti esimerkiksi tietoturvahaavoittuvuuksia ja muita mahdollisia korjausta vaativia ongelmia. Tämän ansiosta erilaiset ongelmat saadaan korjattua nopeasti. Suomessa on myös oma WordPress-yhteisö.

Monet sivustojen toteuttajat ja kehittäjät käyttävät myös WordPressiä, joten jos ei itse ehdi tai halua perehtyä tarkemmin sivuston rakentamiseen, apua on saatavilla hyvin. WordPressiä käyttäessä ei myöskään jää riippuvaiseksi yhdestä ainoasta kehittäjästä ja voi halutessaan hyödyntää myös useampia kehittäjiä eri projekteissa.

Paras WordPress hosting

WordPress kotisivut vaativat myös ylläpitoa, eli yleisemmin palvelintilaa. Suomessa toimii useita erilaisia hostingyrityksiä, joista esimerkiksi WP-Cloud erikoistunut juuri WordPress hosting -palveluun. Kyseessä on kokonaisvaltainen palvelu, joka sisältää myös WordPress julkaisujärjestelmän, sen lisäosien ja ulkoasuteemojen automaattiset päivitykset ja myös sivuston toiminnan tarkistuksen päivityksen jälkeen.